פורום תעשייה חכמה וייצור מתקדם

מהפיכת התקשורת בשנים האחרונות הכניסה את התעשייה העולמית לשלב המכונה “תעשייה 4.0” – מתודולוגיית ייעול מהפכני של תהליכים תעשייתיים בתחומי הפיתוח, הייצור והתחזוקה.
השלכות המהפכה יחולו על יכולות הליבה והתחרותיות של התעשייה הישראלית.

המהפכה התעשייתית הרביעית מבוססת על תשתיות טכנולוגיות חדשניות שיישומן מזניק לרמות שטרם נודעו תחומים רבים כגון: פיתוח מוצרים, תכנון ובקרת תהליכי ייצור, הגנות סייבר על כלל התהליך הלוגיסטי, ניהול אנרגיה, ניהול שרשרת אספקה ואחזקה.

ייצור מתקדם מכיל בתוכו ארבעה מרכיבים עיקריים:

  • טכנולוגיות חישה המאפשרות מעקב הדוק אחר תהליכים ומערכות.
  • גמישות ייצורית, המשלבת יכולות כגון הדפסת תלת ממד ורובוטיקה.
  • אנליטיקה מתקדמת המפיקה תובנות מהנתונים.
  • יכולת סימולציה המאפשרת לשפר את התכן, ניסויים, ביצועים ואחזקה.

הטכנולוגיות מאפשרות שילוב הדפסה תלת ממדית (MANUFACTURING ADDITIVE), רובוטיקה לפעילות מדויקת החוסכת זמן ומשאבים, קישוריות IoT, איסוף נתונים, שימוש במציאות רבודה, אחזקה חזויה ועוד.
מפעלי הייצור והאחזקה שיעברו לייצור מסוג זה יהיו יעילים יותר, זריזים וגמישים יותר, זולים יותר, “ירוקים” יותר, חסכוניים יותר באנרגיה, אטרקטיביים יותר לעובדים!

‏ההנהלה הבכירה מגדירה את המדיניות והמטרות הארגוניות למס’ שנים קדימה, מכוון טכנולוגי ולא מכיוון אסטרטגי.
באמצעות המעבר ל-Industry 4.0 ניתן יהיה להגדיל את הפריון.

לטובת יישום הטכנולוגיות השונות, נדרשות מיומנויות וכשירויות חדשות, יכולות אנליטיות גבוהות – כוח אדם מיומן שיישם את המדיניות ויטמיע את הטכנולוגיות השונות!

ישנם 3 שחקנים מרכזיים: התעשייה עם צרכיה ויכולותיה, האקדמיה עם תחומי העניין בהם היא עוסקת, מיזמים שמפתחים טכנולוגיות ומעוניינים להשתלב בשווקים בינלאומיים.

משרד הכלכלה מכתיב את המדיניות לפעילות המכון הלאומי לייצור מתקדם. נשאלת השאלה מי יבצע בפועל הטמעה במפעלים של הטכנולוגיות שזמינות במסגרת Industry 4.0?
ייצרנו פרופיל “מובילי שינוי” – מובילי ייצור מתקדם במפעלים (Champions) – גרעין מהנדסים בולטים בתפקידים רלוונטיים, בכל מפעל, שיוכלו להוביל את התחום במפעלם – מתהליך איתור וניתוח הצרכים ועד תהליכי האפיון וההטמעה.
לשם ביצוע משימתם ישנו צורך בהכשרת גרעין זה בתחומים הליבה של הטכנולוגיות השונות והסמכתו לזיהוי הצרכים והצפתם להנהלות ולמקבלי ההחלטות במפעלים.
לשכת המהנדסים מייצגת את אוכלוסיית הגרעין שתוביל את תהליכי השדרוג המדוברים ומחוברת לציבור המהנדסים, לתעשייה ומערך הכשרות (עוסקים בתחומי Life Long Learning).
כמו כן, הלשכה, כגוף לאומי הממנה נציגים במכון התקנים, יכולה לסייע בהסדרת התקינה הנוגעת לייצור מתקדם וכך, ליצור סטנדרטיזציה מנחה בתחום זה.

הסיטואציה הנוכחית שמה זרקור על נושא העצמאות התעשייתית והפריון והצורך באיתור פתרונות מדף להשגת המטרה: ייצור מקומי של מזון, מוצרי צריכה, מוצרי חירום ועוד.
החולשה של הפתרונות בתחום הייצור המתקדם הוא היעדר פתרונות מדף – נדרש פיתוח פתרונות באופן עצמאי.
אך יחד עם זאת, מפעל או יצרן שיחליט להטמיע טכנולוגיות ייצור מתקדם יהיה כזה שיבין את הכדאיות של התהליך, שכן, לא כל הטכנולוגיות בתחום רלוונטיות לכלל המפעלים והתעשיות. כל מפעל נדרש לנתח אילו טכנולוגיות ייסעו לו בתהליך הייצור והגדלת הפריון.

כיום, ישנם מפעלים הבטוחים כי טכנולוגיות אלו כבר הוטמעו במפעלם – אך בפועל, הם רחוקים שנות אור מהטמעת הטכנולוגיות בתהליך הייצור.

הפורום מורכב מאנשי תעשייה ואקדמיה ומטרותיו:

  • להוביל שינוי בתעשייה;
  • להכשיר מהנדסים כמובילי שינוי בתוך התעשייה פנימה מתוך הבנה שהשינוי הוא שינוי הנדסי – טכנולוגי ומקומו של המהנדס חשוב ביותר כמלווה את השינוי בתוך הארגון;

הפורום פועל מול הגופים הרלוונטיים ובכללם מעסיקים גדולים הנשענים על חברות משנה;
חברי הפורום מקיימים דיונים אסטרטגיים להנגשת המידע, הטכנולוגיות, לכתיבת תקנים ותורה בנושאי ייצור מתקדם, פיתוח כלים ושותפויות;

 

כלים ומידע לשימושכם:

סדרת וובינרים בנושא ייצור מתקדם

שאלון IMAM לביצוע אבחון במפעל