10 דברים שלא ידעתם על קורוזיה

נכתב בעזרת אינג' שי ליטני - יו"ר הפורום הישראלי לקורוזיה בלשכת המהנדסים

  1. קורוזיה אמנם ידועה לשמצה אך הנה תהליך בלייה טבעי של המתכת, בו המתכת מתחברת לחמצן שבאוויר והופכת ל”תחמוצת ברזל” – “חלודה”. התהליך מתקיים בסביבה עם לחות
  2. קורוזיה היא תהליך אלקטרוכימי המתקיים בפני השטח של הפלדה ורק על פני השטח. לכן במניעת קורוזיה עלינו לדאוג רק למעטפת החיצונית. כל מה שבפנים מוגן.
  3. החלודה לא תמיד חומה. חלודה של אבץ נראית כמו גבישי מלח בצבע לבן, זו תחמוצת/חלודה של האבץ.
  4. כדי שתתפתח קורוזיה בפלדה נדרשים ארבעה תנאים: קיום של שתי מתכות שונות (אנודה וקתודה), קיום של קשר מתכתי ביניהן ואלקטרוליט (מים).
  5. על מנת למנוע קורוזיה יש לבטל את אחד מהתנאים לקיומה – או לשנות את סוגי המתכות, או לבטל את הקשר המתכתי ביניהם שזה עניין מורכב, או לבודד את הפלדה מהלחות המהווה אלקטרוליט. כאן נכנס הצבע לתמונה.
  6. שימוש בצבע למניעת קורוזיה הנו האמצעי הנפוץ ביותר למניעת קורוזיה במתכות.
  7. גם מתכות לא ברזליות כדוגמת אלומיניום ונירוסטה המכונות פלב”מ (פלדה בלתי מחלידה) מחלידות, אל תאמינו לכל מה שכתוב. הן מחלידות בקצב איטי יותר, אבל מחלידות.
  8. בישראל – עלות שנתית של המלחמה בקורוזיה היא כ- 4% מהתל”ג (תוצר לאומי גולמי).
  9. כדי שהצבע יידבק היטב למצע ויגן על הפלדה שנים רבות, נדרש לבצע מספר פעילויות להכנת השטח לפני הצביעה. ללא הכנת שטח קפדנית הצבע יתקלף והמתכת תחליד.
  10. בחלל אין חמצן ואין לחות ולכן לא מתרחש שם תהליך קורוזיה. למרות זאת עדיין צריך לצבוע חלליות, למניעת קורוזיה בזמן שהן על הקרקע.

 

 

קורוזיה